U hebt voor elk bezoek aan een specialist een verwijzing nodig van de huisarts. Deze verwijzing is in principe onbeperkt geldig. Als u dus onder controle blijft bij een specialist hebt u niet telkens een nieuwe verwijsbrief nodig. Als u voor een andere aandoening wordt verwezen dan hebt u daarvoor wel een nieuwe verwijsbrief nodig. Ook als u langere tijd niet bij de specialist bent geweest heeft u waarschijnlijk een nieuwe verwijsbrief nodig.
Een verwijsbrief is de uitkomst van een beoordeling door de huisarts en kan alleen afgegeven worden na consultatie van de huisarts. Een verwijsbrief kan dus niet achteraf afgegeven worden of als de afspraak al gemaakt is.
Wanneer is geen verwijsbrief nodig?
Voor sommige instellingen is een verwijzing van de huisarts niet vereist. Het gaat hier bijvoorbeeld om de SOA-poli, CSGNN (voorheen Stimezo/Rutgershuis), het reizigersspreekuur van de de GGD, en het Sport Medisch Adviescentrum (SMA).
Ook fysiotherapie, manuele therapie, mensendiecktherapie, logopedie en de dietist zijn vrij toegankelijk. Wel is het goed om bij twijfel te overleggen met de huisarts of een behandeling zinvol is.
Voor het aanvragen van thuiszorg of opname in een verzorginghuis, verpleeghuis of hospice is geen verwijzing van de huisarts nodig. De indicatie wordt gesteld door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Wel is het mogelijk dat een instantie medische informatie nodig heeft voor een indicatiestelling. Deze informatie kan, met schriftelijke toestemming van de patiënt, door de huisarts worden verstrekt.
Voor voorzieningen als huishoudelijke hulp, hulpmiddelen, voorzieningen voor vervoer en aanpassingen aan de woning moet men meestal bij de gemeente zijn. Meer informatie treft u bij www.regelhulp.nl